Ionisatie apparatuur

Aan de andere kant speelt statische elektriciteit soms ook een belangrijke rol in het productieproces. Door bewust aangebrachte statische lading, als middel voor tijdelijke hechting. Zoals bij:

  • Materialen die aan elkaar plakken door statische lading
  • Verstoring van productie processen
  • Operators die elektrische schokken krijgen

Maar ook wordt er gebruikt gemaakt van statische elektriciteit; bewust statische lading aanbrengen. Als middel voor tijdelijke hechting, zoals bijvoorbeeld bij:

  • IML (In Mould Labeling) en IMD (In Mould Decoration)
  • Het tegengaan van telescoperen tijdens folie wikkelen
  • Het fixeren van gestapelde producten, bijvoorbeeld “verblokken” van tijdschriften

Statische elektriciteit voorkomen

Alléén met ionisatie apparatuur kunt u statische elektriciteit op kunststoffen ontladen. Apparatuur met 24 Volt DC-technologie verdient de voorkeur: deze is effectiever en efficiënter dan traditionele ionisatie met extra hoogspanningsvoedingen en hoogspanningskabels. De 24 Volt DC-technologie wordt hoofdzakelijk toegepast bij ionisatiestaven.

Bekijk hier overzicht 24 VDC ionisatie

Sommige toepassingen vragen om een andere oplossing. Zoals bijvoorbeeld het verwijderen van stof. Daarvoor beschikken wij over een lijn ionisatiepistolen en ionisatie nozzles, die werken op perslucht.

Bij het neutraliseren van grotere spuitgietproducten (3D-producten) wordt vaak gebruik gemaakt van een ionisatie blower. Een blower biedt een betere verdeling van de ionisatie wat bij grotere 3D-producten betere resultaten geeft.

Geleidende borstels

Serutech levert 2 types geleidende borstels voor het afleiden van statische elektriciteit, de E101 en de E201. Het type E101 heeft een H profiel, de E201 heeft een profiel met montageboutjes op de achterkant. De geleidende borstels kunnen voorzien worden van koolstof- en nylon haren.

Meetapparatuur

Serutech levert diverse apparatuur voor het meten van statische elektriciteit; veldsterkte meters.
Zowel voor het ter plaatse meten, maar ook het monitoren van het verloop van statische elektriciteit als functie van de tijd.
Een overzicht:
  • ISM500  Static Monitor voor continue meting
  • EFM 715 Veldsterkte meter met een meetbereik tot 100 kV
  • EX715 Veldsterkte meter voor metingen in ATEX ruimtes

Statische elektriciteit aanbrengen

Met een oplaadgenerator en een oplaadstaaf kunt u statische elektriciteit aanbrengen en zo materialen zoals folies aan elkaar hechten. Dit is zeer geschikt voor het tijdelijk laten hechten van kunststof oppervlaktes, maar ook als u IML (In Mould Labelling) gebruikt.

Het soort oplaadgenerator hangt af van de toepassing die u hebt. Ze zijn leverbaar met verschillende specificaties en mogelijkheden. Zo zijn er oplaadgeneratoren met een uitgangsspanning van 30 kV en 60 kV. En met verschillende vermogens. De keuze voor het type oplaadgenerator en oplaadstaaf hangt af van de toepassing in uw productieproces.

Meer weten over

oplossingen voor

statische elektriciteit?

Neem contact op

Wij werken graag samen met

Iontis Roto Swiss Tech Lutz Blades