Voor informatie en advies, bel 0546-604414

Meetapparatuur voor statische elektriciteit

Om bij problemen met statische elektriciteit de juiste oplossing te kunnen bieden, is het van belang om te weten hoeveel statische elektriciteit er aanwezig is. De hoeveelheid statische elektriciteit is te meten met verschillende soorten meetapparatuur. Wij maken gebruik van een aantal van de beste veldsterktemeters op de markt.

Werking van de meetapparatuur

Om de statische elektriciteit te meten gebruiken we veldsterktemeters die de elektrische veldsterkte meten. Waarden worden daarom uitgedrukt in kV. We leveren een normale variant en een variant voor in ATEX ruimtes. De veldsterktemeters hebben twee meetranges die automatisch worden geselecteerd:

  • 0 – 20 kV met een nauwkeurigheid van 10 V
  • 20 – 200 kV met een nauwkeurigheid van 100 V

De veldsterktemeters kunnen worden gebruikt om de hoeveelheid én de polariteit van de statische elektriciteit te meten. De afwijking is maximaal 5%, waardoor onze meetapparatuur behoort tot de beste op de markt.

De hoeveelheid statische elektriciteit meten: waar moet je op letten?

Bij het meten van de hoeveelheid statische elektriciteit is het belangrijk om een aantal regels in acht te houden:

  • Allereerst is het belangrijk dat de meter bij het aanzetten in contact staat met aarde. Hierdoor kan de meter zichzelf kalibreren en is 0kV ook daadwerkelijk 0kV. Om de meetapparatuur te aarden kun je een kabel aan de onderzijde in het apparaat steken en die verbinden met een geaard punt. Je kunt ook zelf als aarde dienen
  • Voor het meest betrouwbare resultaat houd je de meetapparatuur ongeveer 10 centimeter van het materiaal
  • Zorg ervoor dat je de hoeveelheid statische elektriciteit meet op een punt waar aan de achterkant van het materiaal vrije lucht zit. Als je de meetapparatuur gebruikt op een plek waar het materiaal bijvoorbeeld over een metalen wals loopt, dan is het meetresultaat onbetrouwbaar
  • Meet op verschillende plekken van het materiaal. Zelfs op de kleine oppervlakken kan de hoeveelheid statische elektriciteit al erg verschillen. Ook de polariteit kan verschillen.
  • Meet verschillende keren, om zeker te weten dat de waarden die je hebt gemeten juist zijn.

Houd er, met name bij meerdere lagen materiaal, rekening mee dat statische ladingen met verschillende polariteiten elkaar in balans kunnen houden. De meetapparatuur kan dus 0kV meten, terwijl het ene oppervlak een lading heeft van -20kV en het andere oppervlak een lading van +20kV. Er is dan dus wel degelijk sprake van statische elektriciteit. Heb je te maken met een stapel materiaal, of met meerdere lagen? Meet dan verschillende oppervlakken los van elkaar voor een betrouwbaar resultaat.

Meetapparatuur uitvoeringen

Onderstaand vind je onze veldsterktemeters om statische elektriciteit te meten. Neem gerust contact op voor een offerte of vrijblijvend advies.

Levertijd: producten zijn made to order en hebben een levertijd van slechts 2-3 weken.

715 statische meter
EX-715. Elektrostatische veldsterktemeter voor ATEX ruimtes
EX-715 statische meter ATEX ruimtes

Wilt u meer weten

over de oplossingen

van Serutech?

Neem contact op

Partners

Roto Swiss Tech Lutz Blades Fraser