Voor informatie en advies, bel 0546-604414

Ionisatie in industriële afzuiginstallaties

Bij het afzuigen van restmateriaal hebben veel industriële afzuiginstallaties te maken met vorming van statische elektriciteit. Dit is met name het geval bij het afzuigen van synthetische materialen, zoals plastic reststroken of kunststof spanen. Door ionisatieapparatuur te gebruiken voorkom je dat het materiaal aan elkaar gaat plakken en gaat samenklonteren. Het resultaat is een veel effectievere afzuiging van restmateriaal.

Statische elektriciteit in industriële afzuigsystemen

Statische elektriciteit in afzuigsystemen komt veel voor. Tijdens het afzuigen, wanneer het restmateriaal door de afzuiginstallatie onderweg is naar de opvangzakken, ontstaat er wrijving tussen deeltjes van het restmateriaal. Hierdoor vormt zich een statische lading op het materiaal. Met name bij synthetische materialen, zoals soorten plastics en kunststof, zal veel statische lading ontstaan. De hoeveelheid statische elektriciteit wordt, naast het type materiaal, ook beïnvloed door de snelheid van afzuiging, de luchtvochtigheid en de temperatuur. Maar statische elektriciteit zal altijd ontstaan. Het gevolg is dat het materiaal aan elkaar plakt, zich ophoopt, de luchtstroom beïnvloedt en de werking van het afzuigsysteem verminderd.

Statische elektriciteit in industriële afzuiging neutraliseren

Er zijn effectieve oplossingen om statische elektriciteit in industriële afzuigsystemen te neutraliseren. Allereerst is er de Iontube; een buis die als onderdeel van een industrieel afzuigsysteem kan worden geplaatst. In deze buis zitten ionisatiestaven verwerkt. Deze zorgen voor de aanmaak van een ionenwolk; een wolk met positief en negatief geladen deeltjes. Wanneer het statische materiaal door de Iontube komt, komt het door de ionenwolk. Deze ionenwolk neutraliseert de statische lading op het materiaal. De Iontube is verkrijgbaar in verschillende standaard maten (Jacob tube), van 50x500mm (diameter * lengte) tot 350x1000mm (diameter * lengte).

Daarnaast is er de 3024 Ring Ioniser. Deze compacte ionisator werkt op 24V DC en heeft ten opzichte van de Iontube als voordeel dat het werkt met geïoniseerde perslucht. Hierdoor is het bereik van de ionen groter, wat leidt tot nog betere resultaten. De 3024 Ring Ioniser is 175mm lang, past op Jacob tube en is verkrijgbaar in diameters van 150, 200 en 250mm.

Voor de effectiviteit is het belangrijk om de ionisatieapparatuur vlak voor het punt te plaatsen waar de problemen zijn (vaak de cycloon of de opvangzak). Er zijn daarnaast nog verschillende factoren die de effectiviteit beïnvloeden. Weten of een Iontube of 3024 Ring Ioniser oplossing biedt voor uw probleem? Neem dan gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies.

Levertijd: producten zijn made to order en hebben een levertijd van slechts 2-3 weken.

6000 iontube. Voor het neutraliseren van statische elektriciteit in industriële afzuiging en industriële afzuigsystemen
6000 Iontube
3024 Ring ioniser, 24V DC. Voor het neutraliseren van statische elektriciteit in industriële afzuiging en industriële afzuigsystemen
3024 Ring Ioniser

Wilt u meer weten

over de oplossingen

van Serutech?

Neem contact op

Partners

Roto Swiss Tech Lutz Blades Fraser