Voor informatie en advies, bel 0546-604414

ATEX-gecertificeerde apparatuur

In ATEX ruimtes en ATEX zones wordt vaak ionisatieapparatuur geplaatst om statische elektriciteit te neutraliseren. Door de strikte richtlijnen en veiligheidsnormen in ATEX zones is er speciale ATEX-gecertificeerde ionisatieapparatuur beschikbaar. Deze apparatuur heeft de benodigde certificering en voldoet aan alle gestelde eisen. Door het gebruik van ATEX ionisatieapparatuur worden gevaarlijke situaties, zoals brand en explosies door vonkoverslag voorkomen.

ATEX apparatuur toepassingen

ATEX-gecertificeerde ionisatieapparatuur wordt veel gebruikt in ruimtes waar wordt gewerkt met chemicaliën en oplosmiddelen. Het is veelvoorkomend in de printindustrie. Daarnaast zijn er vele specifieke toepassingen waar ionisatieapparatuur helpt om statische elektriciteit in ATEX ruimtes te neutraliseren.

Rotogravure printers

Bij een rotogravure printer wordt ATEX-gecertificeerde ionisatieapparatuur gebruikt in de (afgesloten) drukkamer. Omdat in deze ruimte wordt gewerkt met oplosmiddelen is het een ATEX ruimte. In de drukkamer rolt het materiaal over verschillende walsen, waardoor opbouw van statische elektriciteit plaatsvindt. Deze statische lading heeft negatieve gevolgen voor de kwaliteit van het drukwerk. Het kan ervoor zorgen dat de inkt uitloopt op het materiaal, waardoor de randen niet scherp zijn. Door in de drukunit van de rotogravure printer ATEX-gecertificeerde ionisatieapparatuur te plaatsen, neutraliseer je de statische lading op het materiaal. Dit zorgt voor een veel beter printresultaat.

Flexo printers

Ook bij een flexo printer wordt ATEX-gecertificeerde ionisatieapparatuur gebruikt. Net als bij de rotogravure printers heeft dit te maken met het feit dat gewerkt wordt met oplosmiddelen, waardoor het wordt gezien als een ATEX zone. Statische elektriciteit neutraliseren bij flexo printers leidt tot betere printresultaten.

Straalcabines

Straalcabines worden afhankelijk van de toepassing aangemerkt als ATEX-ruimte. Het gebruik van ionisatieapparatuur is dan verplicht om een stofexplosie ontstaan. Door ATEX-gecertificeerde ionisatieapparatuur te plaatsen, neutraliseer je de statische elektriciteit op het materiaal en voorkom je potentieel gevaarlijke situaties.

Overige toepassingen

ATEX apparatuur wordt ook toegepast in andere situaties waar gewerkt wordt met oplosmiddelen en chemicaliën in dichte ruimtes.

ATEX-gecertificeerde ionisatieapparatuur

ATEX-gecertificeerde ionisatieapparatuur werkt hetzelfde als normale ionisatieapparatuur en voldoet aan de aanvullende eisen. Met onze ATEX apparatuur is het mogelijk om:

  • De hoeveelheid statische elektriciteit op materiaal veilig te verminderen. De EX-HPSD 101 en 201 zijn hiervoor uitermate geschikt. Deze ATEX-gecertificeerde antistatische borstels helpen om de hoeveelheid statische elektriciteit op het materiaal aanzienlijk terug te brengen.
  • Statische elektriciteit op materiaal volledig te neutraliseren. De EX-1250 ionisatiestaaf wordt hiervoor het meest toegepast. Deze ATEX ionisatiestaaf heeft een korte werkafstand en is leverbaar in verschillende lengtes. De EX-1250 werkt in combinatie met een AC hoogspanningsvoeding.
  • Oppervlaktes grondig reinigen. Gebruik hiervoor de 5000 en 5100 ATEX geïoniseerde luchtmessen. De combinatie van een luchtmes en ionisatiestaaf levert bijzonder goede resultaten voor oppervlaktereiniging. Ook de 5500 is leverbaar in een ATEX-gecertificeerde variant.
  • Hoeveelheid statische elektriciteit te meten. De EX-715 is een van de meest nauwkeurige veldsterktemeters beschikbaar. De ATEX variant helpt bij het meten, opsporen en analyseren van statische elektriciteit in ATEX ruimtes.

Welke oplossing het best werkt in uw situatie is onder andere afhankelijk van de hoeveelheid statische elektriciteit, de verwerkingssnelheid en de toepassing. Neem gerust contact op voor meer informatie of vrijblijvend advies.

Levertijd: producten zijn made to order en hebben een levertijd van slechts 2-3 weken.

EX1250 ionisatiestaaf AC, speciaal ontwikkeld voor ATEX ruimtes. Voor het neutraliseren van statische elektriciteit op korte afstand in ATEX ruimtes
EX-1250 - ATEX ionisatiestaaf
EX-HPSD 101 en 201 ATEX-gecertificeerde antistatische borstels. Voor passieve ionisatie in ATEX ruimtes
EX-HPSD 101 en 201 - antistatische borstels ATEX
5000 en 5100 geïoniseerde luchtmessen. Voor krachtige oppervlaktereiniging met geïoniseerde perslucht
5000 en 5100 - geïoniseerde luchtmessen ATEX
5500 luchtmes met geïoniseerde lucht, voor het verwijderen van stof en statische elektriciteit op oppervlakken
5500 - geioniseerd luchtmes ATEX
EX-715. Elektrostatische veldsterktemeter voor ATEX ruimtes
EX715 - elektrostatische veldsterktemeter
HP50-ION hoogspanningsvoeding. Voor AC ionisatieapparatuur
HP50-ION - voeding met 4 aansluitingen - monitoring - vervuilingsindicatie
EXHP hoogspanningsvoeding voor ATEX ruimtes. Voor AC ionisatieapparatuur
EXHP - ATEX voeding met 4 aansluitingen - monitoring

Wilt u meer weten

over de oplossingen

van Serutech?

Neem contact op

Partners

Roto Swiss Tech Lutz Blades Fraser