Ionisatiestaven

Ionisatiestaven zijn bijzonder effectief in het neutraliseren van statische elektriciteit, en makkelijk toe te passen. Niet voor niets worden ionisatiestaven het meest gebruikt. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes (van 60mm tot 6000mm), in verschillende sterktes en ze zijn makkelijk op machines te monteren. Zo is er een geschikte ionisatiestaaf voor elke toepassing. Ook voor ATEX omgevingen en clean rooms. Met de moderne 24 Volt DC-technologie en features als reinigingsindicatie en actieve feedback zorgen onze ionisatiestaven voor optimaal resultaat in elke omgeving. Onze ionisatiestaven beschikken over CE, CB en UL certificeringen.

Benieuwd welke ionisatiestaaf het meest geschikt is voor uw toepassing? Neem dan contact met ons op voor advies, of voor het aanvragen van een STEP file.

Welke ionisatiestaaf is het meest geschikt in mijn situatie?

Ionisatiestaven zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, en daarom is er vrijwel altijd een geschikte ionisatiestaaf. Welke staaf de beste resultaten levert in uw situatie is afhankelijk van een aantal factoren:

  1. De hoeveelheid statische elektriciteit op het materiaal (cq. de ‘ionisatiekracht’ die de ionisatiestaaf moet hebben)
  2. De afstand tussen de ionisatiestaaf tot het materiaal (de werkafstand van de ionisatiestaaf)
  3. De snelheid waarmee het materiaal verwerkt wordt
  4. De beschikbare ruimte (in de machine) om een ionisatiestaaf te plaatsen
  5. Of het wordt toegepast in een ATEX omgeving

Onderstaand meer informatie over wanneer we welke types adviseren. Direct advies nodig? Neem vooral contact op.

1. Kracht van de ionisatiestaaf

Ionisatiestaven zijn beschikbaar in verschillende ‘sterktes’. Zo zijn er ionisatiestaven van 5,5kV ‘ionisatiekracht’ tot 33kV. Hoe hoger het aantal kV, des te groter de hoeveelheid ionen dat gecreëerd wordt. Een grotere hoeveelheid ionen is nodig wanneer er sprake is van veel statische elektriciteit, wanneer het materiaal met hoge snelheden verwerkt wordt, of wanneer de afstand tot het materiaal groot is. In deze situaties adviseren we een krachtigere (24V DC) ionisatiestaaf als de NEOS12, NEOS20 of XIFOS. In andere situaties voldoen de de 3014 en de 3024 modellen meestal.

2. De optimale werkafstand van de ionisatiestaaf (short-range, long-range)

De afstand tussen de staaf en het materiaal is belangrijk voor de effectiviteit van de staaf. Elk type ionisatiestaaf heeft zijn eigen optimale werkafstand. Voor het beste resultaat moet het materiaal binnen de opgegeven werkafstand van de ionisatiestaaf worden geplaatst. Sommige staven werken optimaal op korte afstand (vanaf 20mm), anderen op lange afstand (1500mm+) of variabele afstand. Het verschil tussen short-range staven en long-range staven zit hem met name in de kracht van de ionisatiestaaf. Hoe meer ‘ionisatiekracht’, des te groter de werkafstand. Zo heeft de 1250 ionisatiestaaf met 5,5kV ionisatiekracht een werkafstand van 20-150mm (tot 50mm optimaal), terwijl de XIFOS ionisatiestaaf met 33kV ionisatiekracht een werkafstand heeft van 250-1500mm+. Voor short-range toepassingen kiezen we vaak voor de 1250 (AC), de 3014 of de 3024-F. Voor ionisatie op langere afstand zijn de 3024-L en de krachtigere NEOS en XIFOS series uiterst geschikt.

Heb je te maken met veel variatie in de werkafstand? Dan bieden de NEOS en XIFOS series de optie om de werkafstand verder te verfijnen. Dit kan door op de staaf de werkafstand in te stellen op automatisch of handmatig. In de automatische stand past de staaf zelf de ionisatie aan. Hierdoor zijn deze staven bij wisselende werkafstanden (zoals een rol met materiaal die afwikkelt) nog effectiever.

3. De snelheid waarmee materiaal verwerkt wordt

Als materiaal verwerkt wordt op hogere snelheden, dan zal er meer statische elektriciteit worden opgebouwd op het materiaal. Daarom adviseren we ook in deze gevallen een krachtigere ionisatiestaaf als de NEOS12, NEOS20 of XIFOS. Enerzijds omdat er meer statische lading geneutraliseerd moet worden, anderzijds omdat het materiaal snel langs de ionisatiestaaf gaat en daar dan voldoende ionen moeten zijn. Ook de F-variant (‘fast’) van de 3024 is erg geschikt bij hogere materiaalverwerking. Deze biedt nog goede resultaten bij snelheden van 1300m/min. 

4. De beschikbare ruimte in de machine

Bij het monteren van ionisatieapparatuur moet altijd rekening worden gehouden met de plaats in de machine. Zo werkt ionisatie optimaal als er geen metalen delen in de buurt zijn (= aarde) en wanneer er op het punt van ionisatie vrije lucht achter het materiaal is. Hierdoor is het soms niet mogelijk om een ionisatiestaaf dichtbij het materiaal te plaatsen, ondanks dat dit wel het meest ideaal zou zijn. In zulke situaties wijken we dan uit naar een staaf met een langere werkafstand die we verder van het materiaal af kunnen plaatsen. Als er beperkte ruimte is in de machine, dan zijn er kortere staven verkrijgbaar (de 3024 Compact), en voor zeer kleine ruimtes zelfs een 3024 Ultra Compact.

5. ATEX-gecertificeerde ionisatiestaven

In een aantal situaties kiezen we voor traditionele (AC) ionisatiestaven in plaats van voor de modernere 24V DC variant. Toepassing van de ionisatiestaaf in ATEX ruimtes is een voorbeeld daarvan. 24Volt DC ionisatiestaven kunnen in ATEX ruimtes niet worden toegepast vanwege de ingebouwde hoogspanningsmodules. Dit is bij AC ionisatiestaven niet aan de orde, omdat hier de hoogspanning wordt opgewekt in een aparte hoogspanningsvoeding. Voedingen zijn verkrijgbaar in 5,5kV en 6kV, met én zonder werkingsindicatie, met én zonder vervuilingsindicatie. Afhankelijk van de voeding zijn 1 tot 4 ionisatiestaven aan te sluiten. Bijkomend voordeel van de AC staven is dat ze vaak net iets compacter zijn dan 24V DC staven.

Andere eigenschappen van onze ionisatiestaven

24V DC ionisatiestaaf (vs. traditioneel)

De meeste ionisatiestaven zijn tegenwoordig uitgerust met 24 Volt DC-technologie. Hierdoor zijn ze ongeveer 25% effectiever, beter toe te passen en duurzamer dan de oude generaties ionisatiestaven met aparte hoogspanningsvoeding. De 24V DC-ionisatiestaven zijn daarnaast veel krachtiger dan de traditionele ionisatiestaven. En in de meeste gevallen zijn ze instelbaar. Montage op bestaande en nieuwe machines is eenvoudig dankzij het handzame formaat. De voordelen van de 24 Volt ionisatiestaven op een rij:

  • Hogere werkspanning dan traditionele ionisatiestaven voor een nog beter resultaat. Traditionele staven werken met 5,5 of 6kV voedingen, 24V DC ionisatiestaven met 7,5, 11, 12, 20, 30 of zelfs 33 kV (afhankelijk van het model)
  • Geïntegreerde hoogspanningsmodules in de ionisatiestaaf
  • Geen hoogspanningskabels meer door de machine
  • Eenvoudige inbouw: 24 Volt DC-aansluitspanning is in bijna iedere machine al voorhanden
  • Standaard M8- of M12-aansluitingen

Intelligente ionisatiestaven

Bij sommige toepassingen is het niet te voorspellen welke polariteit de statische elektriciteit heeft. Hierdoor kan het zijn dat de statische elektriciteit voor 95% een negatieve polariteit heeft, of juist andersom. Om hier goed op in te spelen zijn intelligente ionisatiestaven ontwikkeld: de NEOS12, NEOS20 en XIFOS ionisatiestaven. Bij het aanmaken van de ionen meten deze staven welke ionen het meest worden aangetrokken. Als de positieve ionen het meest worden aangetrokken (als het materiaal sterk negatief geladen is) zal de staaf extra positieve ionen aanmaken, om zo nog sneller de statische elektriciteit te kunnen neutraliseren.

Ionisatiestaven met vervuilingsindicatie

Bijna alle staven beschikken over een vervuilingsindicatie. Voor optimale werking van de ionisatiestaaf moeten de emitters (de scherpe puntjes) schoon blijven. Bij vervuiling loopt de werking namelijk snel terug. Door de ‘clean bar’ indicatie geeft de staaf aan dat de emitters moeten worden schoongemaakt. Hierdoor werkt de ionisatiestaaf altijd optimaal.

Een selectie van onze ionisatiestaven

Onze ionisatiestaven zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten. Wilt u weten welke ionisatiestaaf het meest geschikt is voor uw toepassing? Neem dan contact met ons op. Onderstaand een selectie van onze ionisatiestaven.

3014 Short Range ionisatie
3024 Short - Medium Range ionisatie
NEOS20 Medium - Long Range ionisatie
XIFOS intelligente long range ionisatie
3024 Ultra Compact ionisatie
EX-1250 ionisatie in ATEX ruimtes

Wilt u meer weten

over de oplossingen

van Serutech?

Neem contact op

Wij werken graag samen met

Roto Swiss Tech Lutz Blades Fraser