Statische elektriciteit ontladen of voorkomen, zo doe je dat

Statische elektriciteit kan in de industrie tot veel problemen leiden, zoals vonkoverslag, materialen die aan elkaar plakken, brand, explosies of schade aan elektronische componenten. Ongewenste statische elektriciteit ontladen of voorkomen is daarom van groot belang.

Er zijn meerdere factoren die de opbouw van statische elektriciteit beïnvloeden. Onder andere de luchtvochtigheid, snelheid waarmee de materialen langs elkaar bewegen en de hoeveelheid wrijving en druk tussen materialen. Een aantal van deze factoren is te beïnvloeden zonder dat het het productieproces beïnvloedt, zoals luchtvochtigheid. Maatregelen die vaak (in combinatie met elkaar) worden gebruikt om statische elektriciteit te ontladen of voorkomen, zijn:

  1. Bevochtiging van de ruimte: het verhogen van de luchtvochtigheid in de ruimte zorgt voor minder statische elektriciteit. Dit kan bijvoorbeeld door het installeren van luchtbevochtigers.
  2. Verminderen van wrijving tussen materialen: wrijving tussen materialen wekt statische elektriciteit op. Het verminderen van wrijving helpt bij het voorkomen van (opbouw van) statische elektriciteit. Smeren van bewegende onderdelen of het gebruik van materialen met een lage wrijvingscoëfficiënt zorgt voor minder wrijving.
  3. Aarden van geleidende materialen: door geleidende materialen te aarden wordt statische elektriciteit afgevoerd naar de aarde. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van geaarde leidingen en kabels. 
  4. Verwijderen van stof en vuil: stof en vuil wekken statische elektriciteit op en houden het vast. Regelmatig verwijderen van stof en vuil helpt om statische elektriciteit te verminderen.
  5. Dragen van antistatische kleding: het dragen van antistatische kleding voorkomt dat statische elektriciteit zich ophoopt op de kleding van werknemers. Dit kan bijvoorbeeld door het dragen van speciale schoenen met antistatische zolen, het dragen van kleding met antistatische vezels of het gebruik van antistatische armbanden.
  6. Gebruik van ionisatie: het gebruik van ionisatieapparatuur kan statische elektriciteit neutraliseren door positieve en negatieve ionen te produceren. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van ionisatieblowers of -staven.

Maatregelen 1 tot en met 5 zijn in veel situaties goed in staat om statische elektriciteit te verminderen. Helemaal wegnemen van statische elektriciteit doen ze daarentegen niet. In situaties waarin deze maatregelen niet voldoende werken, of in situaties waarin statische elektriciteit volledig ontladen moet worden, is het gebruik van ionisatieapparatuur (maatregel 6) aan te raden. 

 

Statische elektriciteit ontladen met ionisatieapparatuur

Ionisatieapparatuur is uiterst effectief in het ontladen van statische elektriciteit en in vrijwel elke situatie toe te passen. Ionisatiestaven worden verreweg het meest gebruikt. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en sterktes, waardoor er voor elke toepassing wel een geschikte ionisatiestaaf is. Bovendien zijn de ionisatiestaven smal en werken ze op 24V. Hierdoor zijn ze goed toepasbaar op machines en in productielijnen. Ook voor (AT)EX ruimtes zijn er speciaal ontwikkelde ionisatiestaven. 

Naast ionisatiestaven worden ook ionisatieblowers en airknives gebruikt. Deze zijn erg geschikt wanneer de geïoniseerde lucht een wat grotere afstand moet afleggen, of wanneer het product 3D is. Zoals bij spuitgietproducten. Net als ionisatiestaven zijn ionisatieblowers en airknives met name geschikt voor het neutraliseren van grotere oppervlakken. Voor het neutraliseren van specifieke gebieden of producten kunnen ionisatiepistolen en ionisatienozzles worden gebruikt. 

Mits goed toegepast, biedt ionisatieapparatuur een structurele oplossing voor het ontladen van statische elektriciteit. Meer informatie over ionisatieapparatuur lees je hier.

Gerelateerde berichten

factoren die de hoeveelheid statische elektriciteit beinvloeden
Factoren die de hoeveelheid statische elektriciteit beïnvloeden

De hoeveelheid statische elektriciteit die wordt opgewekt is afhankelijk van verschillende factoren. Hier lees je welke factoren van invloed zijn.

Lees verder

Wij werken graag samen met

Roto Swiss Tech Lutz Blades Fraser